Vind hier de meest actuele info over: IPM (Integrated Pest Management) – Knaagdierbeheersing
Ratten? Voorkom schade.
Voor wering & bestrijding:
bel 0513-682222
Ratten kunnen grote schade aanbrengen en nemen vervuiling met zich mee.
Vernielen en aanvreten van materialen is niet het enige dat ratten doen, het zijn verspreiders van veel ziekten.
Het overbrengen van ziekten gebeurt door het achterlaten van uitwerpselen, urine, haren en bacteriën
De bruine rat & zwarte rat
De bruine rat is te herkennen aan zijn spitse, maar toch enigszins stompe, snuit, korte staart, kleine oren, maar vooral aan zijn grijsbruine tot rossige vacht. Deze rat houdt zich het liefst op in kelders, riolen, stallen en bij (vuil)stortplaatsen waar zij voedingsmiddelen kunnen vinden. Ook graven zij holen in de walkant. Deze rat eet alles wat zij te pakken kan krijgen. De bruine rat is voornamelijk ’s nachts actief. In het volwassen stadium is de bruine rat 20 tot 30 cm lang.
De zwarte rat heeft een spitse snuit en een lange staart. Daarnaast zijn grote oren en een aan de onderzijde grijze zilverachtige vacht kenmerken van de zwarte rat. Deze rat is een uitstekende klimmer en nestelt bij voorkeur onder het dak. Ook deze rat is voornamelijk ’s nachts actief en eet alles wat los en vast zit. In het volwassen stadium is de zwarte rat 15 tot 25 cm lang.
Wat kunt u zelf doen?
U kunt de nestgelegenheden verwijderen en de toegangswegen (gaten in muren, kapotte rioleringen etc.) moeten worden afgesloten of gerepareerd. Het afval moet regelmatig worden opgeruimd. Afgezien van schuilplaatsen kan dit ook voedsel opleveren voor de rat. Uw voedingsmiddelen moet u op plaatsen opbergen die onbereikbaar zijn voor de rat.
Brouwer Ongediertebestrijding Heerenveen geeft U een advies op maat over wering en bestrijding.
Muizen? Voorkom schade.
Voor wering & bestrijding:
bel 0513-682222
Huismuizen en bosmuizen kunnen in uw woning of bedrijf veel schade aanrichten door vervuiling of knaagschade. De uitwerpselen en urine van muizen brengen de hygiëne in gevaar. Afgezien van knaagschade,verspreiden muizen ook ziektekiemen. Gevolg hiervan kan zijn dat mensen voedselvergiftiging oplopen, maar ook dat men huidziekten oploopt.
Het eerste dat moet worden gedaan om de komst van muizen tegen te gaan is te zorgen dat zij uw woning of bedrijf niet binnen kunnen komen.
Voor het aanbrengen van wering en het eventueel uitvoeren van een bestrijding kunnen wij u een advies op maat geven.
Uiterlijk Huismuis (Mus musculus L.):
De muis is een klein zoogdier met een kop-romplengte van 7 tot 10 centimeter. De staart is dun en even lang of iets langer dan het lichaam. Het diertje heeft een slanke bouw, spitse kop en grote oren. De rug is lichtbruin tot donkergrijs van kleur. De huismuis kan zich erg snel voortplanten.
Uiterlijk Bosmuis (Apodemus sylvaticus L.):
De bosmuis is een klein zoogdier met een kop-romplengte van 7 tot 11 centimeter. De staart is even lang of langer dan het lichaam. Ze hebben een spitse snuit, zwarte ogen en grote uitstaande oren en zijn wat forser dan de huismuis. De rug is licht geelbruin tot donkerbruin. Ze komen vaak in woningen en bedrijfspanden om hun leefomgeving te vergroten of wanneer de weersomstandigheden buiten verminderen.