Ratten 2017-03-20T13:00:12+00:00

Ratten

Ratten kunnen grote schade aanbrengen en nemen vervuiling met zich mee.

Vernielen en aanvreten van materialen is niet het enige dat ratten doen, het  zijn verspreiders van veel ziekten.

Het overbrengen van ziekten gebeurt door het achterlaten van uitwerpselen, urine, haren en bacteriën

De bruine rat & zwarte rat

De bruine rat is te herkennen aan zijn spitse, maar toch enigszins stompe, snuit, korte staart, kleine oren, maar vooral aan zijn grijsbruine tot rossige vacht. Deze rat houdt zich het liefst op in kelders, riolen, stallen en bij (vuil)stortplaatsen waar zij voedingsmiddelen kunnen vinden. Ook graven zij holen in de walkant. Deze rat eet alles wat zij te pakken kan krijgen. De bruine rat is voornamelijk ‘s nachts actief. In het volwassen stadium is de bruine rat 20 tot 30 cm lang.

De zwarte rat heeft een spitse snuit en een lange staart. Daarnaast zijn grote oren en een aan de onderzijde grijze zilverachtige vacht kenmerken van de zwarte rat. Deze rat is een uitstekende klimmer en nestelt bij voorkeur onder het dak. Ook deze rat is voornamelijk ‘s nachts actief en eet alles dat los en vast zit. In het volwassen stadium is de zwarte rat 15 tot 25 cm lang.

Wat kunt u zelf doen?

U kunt de nestgelegenheden verwijderen en de toegangswegen (gaten in muren, kapotte rioleringen etc.) moeten worden afgesloten of gerepareerd. Het afval moet regelmatig worden opgeruimd. Afgezien van schuilplaatsen kan dit ook voedsel opleveren voor de rat. Uw voedingsmiddelen moet u op plaatsen opbergen die onbereikbaar zijn voor de rat.

Brouwer Ongediertebestrijding Heerenveen geeft U een advies op maat over wering en bestrijding.