Papiervisjes en Zilvervisjes 2017-03-20T13:00:13+00:00

Papiervisjes en zilvervisjes

Papiervisjes en zilvervisjes komen veel voor in woningen. Zij kunnen op allerlei manieren met produkten en materialen meekomen. Als papiervisjes in grote aantallen voorkomen dan kunnen zij veel schade veroorzaken aan o.a. boeken, papier, karton en produkten van synthetisch materiaal.

Papiervisjes en zilvervisjes zijn zilverachtig glanzende kruipende insecten, die wegschieten als ze worden gestoord (bijvoorbeeld wanneer u het licht aandoet).
Ze zijn beide ongeveer 10 mm lang en hebben een langgerekt lichaam met staartachtige draden en twee lange antennes.
Er is wel een duidelijk onderscheid tussen de beide qua leefomstandigheden.

Papiervisjes

Papiervisjes vindt men op warme, niet te droge plaatsen met voldoende beschikbaar voedsel, zoal keukens en in de buurt van water -en hete luchtleidingen. De eitjes van het papiervisje worden afgezet in scheuren en kieren en kunnen bij hoge temperaturen al na 9 dagen uitkomen. Na een jaar zijn de papiervisjes volgroeid en kunnen daarna nog 2 jaar in leven blijven.

 

Zilvervisjes

Zilvervisjes komen voor op vochtige en donkere plaatsen in huis, bijvoorbeeld in aanrechtkastjes, badkamers en bij water -en afvoerleidingen. De eitjes van het zilvervisje worden ook afgezet in scheuren en kieren en kunnen na drie tot zes weken uitkomen. Zij kunnen drie jaar in leven blijven.

Schade papiervisjes

Het zilvervisje richt de minste schade aan. Wel kunnen zij bij grote aantallen hinderlijk zijn. Papiervisjes kunnen daarentegen veel schade aanrichten. Zij doen zich tegoed aan levensmiddelen (waarbij zij tevens bacteriën verspreidt), maar ook aan synthetisch en natuurlijke materialen, boeken etc.

In geval van overlast door papiervisjes dient de ruimte goed geventileerd te worden waarbij de temperatuur zo laag mogelijk wordt gehouden. Bij overlast van zilvervisjes dient u het vochtgehalte in de ruimte te verlagen door de ruimte droog te stoken en voldoende te ventileren.

Mocht de overlast aanhouden dan is het raadzaam om contact met op te nemen met Brouwer Ongediertebestrijding Heerenveen om een bestrijdingsplan op maat te maken.