Houtworm 2017-03-20T13:00:30+00:00

Houtworm

(Anobium Punctatum)

De gewone houtwormkever is een donkerbruine kever met geelbruine spikkels en is tussen de 0,5 en 1 centimeter lang.

Wanneer de volwassen houtwormkevers uitvliegen, laten zij larven achter in het hout. Deze larven zorgen voor de eigenlijke schade aan het hout. De stevigheid van het hout gaat hierdoor verloren.

 

Uiterlijk Houtworm:

Een volwassen houtworm is 2 tot 5 millimeter lang, donkerbruin en heeft een gewelfd halsschild. Op het dekschild zijn rijen kleine puntjes te zien.  De houtwormlarve is 6 millimeter lang, witgeel van kleur en licht gekromd.

Leefwijze houtworm:

De houtwormkevers tasten zowel loof -als naaldhout aan, binnen en buiten woningen en gebouwen. De houtwormlarven boren zich direct nadat ze uit het ei komen in het hout, waar ze gangen boren met een doorsnede van ongeveer 0,5 millimeter.

Voor meer informatie zie ook: Houtworm bestrijding

Schade en bestrijding houtworm:

De larve van de houtwormkever boort gangen in het hout en tast hierdoor de houtconstructie aan van woningen en gebouwen. Ze zorgen ook voor schade aan meubels, kisten en manden.

Zelf kunt u weinig doen aan de houtwormaantasting. Chemische bestrijding is bij houtwormaantasting tot nu toe de meest effectieve methode gebleken. Bestrijding door verhitting van hout heeft wel effect, maar hoe effectief de bestrijding is, is nog onduidelijk.

Brouwer Ongediertebestrijding Heerenveen kan U een advies op maat geven.

foto: Houtworm – © entomart