Boktor 2017-03-20T13:00:51+00:00

Boktor

Boktor en houtworm zijn de meest voorkomende houtaantastende insecten. In de zomerperiode komen de boktorkevers tevoorschijn. Zij leggen dan hun eitjes, die na 2 tot 5 weken uitkomen en zich ontwikkelen tot larven. Het proces van larve naar een volwassen boktor kan 3 tot 11 jaar duren. Het zijn met name deze larven die voor de eigenlijke schade aan het hout zorgen. Soms kan men deze larven horen knagen in het hout.

Uiterlijk boktor:

Een volwassen boktor is 1 tot 2,5 centimeter lang, bruinzwart van kleur en heeft 2 grijsachtige vlekken. Het halsschild is meestal behaard met kleine witte haartjes. De boktorlarve heeft een lengte tot 3 centimeter, is witgeel van kleur en heeft sterke kaken.

Leefwijze boktor:

Wanneer de boktorlarve uit het eitje komt, boort hij zich direct in het hout en maakt daarin boorgangen, die geheel met boormeel gevuld worden. De boorgangen hebben een ovale doorsnede.

Meestal wordt de toekomstige uitvliegopening al voor de verpopping uitgeknaagd en blijft er een dun laagje hout aanwezig dat na de verpopping door de volwassen boktor wordt weg geknaagd.

Schade en bestrijding boktor:

Boktor tast de dragende balken en hele dakconstructies aan. Dikke houten balken kunnen door meerdere boktorlarven in een paar jaar geheel worden verpulverd.

Wanneer de boktor eenmaal in het hout zit is het vrijwel onmogelijk om daar zelf iets aan te doen. Wanneer u constateert dat er boktor of houtworm in uw woning of bedrijf is binnengedrongen (doordat u boormeel vindt), kunt u het beste contact met ons opnemen voor een inspectie en het maken van een plan van aanpak.