Kakkerlakken

Kakkerlakken zijn een bedreiging voor de hygiëne in uw woning of bedrijf. Ze kunnen bacteriën en schimmels verspreiden waardoor u en uw huisdier ziek kunnen worden. Tevens verspreiden ze ook een onaangename geur via hun rugklier. Kakkerlakken zijn alleseters en over het algemeen lichtschuw. Hierdoor bevinden ze zich overdag vaak in naden en kieren en op donkere plaatsen.

Schade kakkerlakken
* Het bevuilen van voedsel en voorwerpen.
* Het verslepen van smetstoffen.
* Drager van bacteriën en mijten.
* Het verspreiden van een onaangename geur.

Mollen

De mol is een insecteneter en graaft met zijn stevige voorpoten een groot gangenstelsel. Door hun werklust en graafkracht zijn ze in staat om een gazon snel te veranderen in een heuvelachtig landschap. Hij graaft per uur een gang van 12 tot 15 meter lengte .

Om te voorkomen dat de mol bij u gaat graven, zult u het gras regelmatig moeten maaien (ook aan de slootkant), het terrein bewerken met zaai- en verticuteermachines en zorgen dat er veel geluidsoverlast is en blijft. Maar zelfs dat garandeert geen mollenvrij terrein.

Als u toch een mol in uw tuin of grasland ontdekt, dan kunt u een klem plaatsen om hem zo proberen te vangen. Mocht dit niet lukken, dan kunt u altijd contact opnemen.

Mieren

Mieren kunnen heel hinderlijk zijn bij uw woning of bedrijf. Dit zijn de zogenaamde tuinmieren. Sommige van deze mieren kunnen bijten of steken en komen uw woning binnen op zoek naar voedsel. De meest voorkomende tuinmier is de bruinzwarte wegmier. Deze leeft voornamelijk onder de grond, onder stenen en andere soorten bestrating.

Tuinmieren zijn ’s winters in rust, tenzij de mieren  bij een warmtebron zitten. Tropische mieren zijn ’s winters wel actief. Zij maken hun nesten bij warmtebronnen, vaak op moeilijk bereikbare plaatsen zoals achter tegels en betimmeringen.

Mieren worden hinderlijk wanneer zij mensen gaan lastigvallen. Daarnaast dragen mieren bacteriën bij zich, waardoor voedsel waar zij op gaan zitten ongeschikt is voor consumptie.

Mieren kun je weren door:

  • Geen vuile vaat laten staan.
  • Voedsel bewaren in afgesloten potten.
  • Afvalemmers goed afsluiten.
  • Rottend hout en oude boomstronken weggooien.

Brouwer Ongediertebestrijding Heerenveen kan deze mierennesten effectief voor U bestrijden.

Papiervisjes en zilvervisjes

Papiervisjes en zilvervisjes komen veel voor in woningen. Zij kunnen op allerlei manieren met produkten en materialen meekomen. Als papiervisjes in grote aantallen voorkomen dan kunnen zij schade veroorzaken aan o.a. boeken, papier, karton en produkten van synthetisch materiaal.

Papiervisjes en zilvervisjes zijn zilverachtig glanzende kruipende insecten, die wegschieten als ze worden gestoord (bijvoorbeeld wanneer u het licht aandoet).
Ze zijn beide ongeveer 10 mm lang en hebben een langgerekt lichaam met staartachtige draden en twee lange antennes.
Er is wel een duidelijk onderscheid tussen de beide qua leefomstandigheden:

  • Papiervisjes vindt men op warme, niet te droge plaatsen met voldoende beschikbaar voedsel, zoal keukens en in de buurt van water -en hete luchtleidingen.
  • Zilvervisjes komen voor op vochtige en donkere plaatsen in huis, bijvoorbeeld in aanrechtkastjes, badkamers en bij water -en afvoerleidingen.

Schade papiervisjes

Het zilvervisje richt de minste schade aan. Wel kunnen zij bij grote aantallen hinderlijk zijn. Papiervisjes kunnen daarentegen veel schade aanrichten. Zij doen zich tegoed aan levensmiddelen (waarbij zij tevens bacteriën verspreidt), maar ook aan synthetisch en natuurlijke materialen, boeken etc.

In geval van overlast door papiervisjes dient de ruimte goed geventileerd te worden waarbij de temperatuur zo laag mogelijk wordt gehouden. Bij overlast van zilvervisjes dient u het vochtgehalte in de ruimte te verlagen door de ruimte droog te stoken en voldoende te ventileren.

Advies:

  • Alle kasten waar boeken of papieren e.d. bewaard worden, of waar u papiervisjes geconstateerd heeft, zoveel mogelijk leegruimen en schoonmaken en alle overbodige spullen (denk hierbij vooral aan papier/karton/dozen) verwijderen.
  • Boeken en alle papierwerk zoveel mogelijk grondig buiten uitschudden.
  • Alle papierwerk in plastic afsluitbare bakken opslaan en niet in kartonnen dozen.
  • Zuig meubels, vloerkleden e.d. grondig schoon en gooi de stofzuigerzak vervolgens weg (buiten !).
  • Afdichten naden en kieren/ afkitten plinten (boven-en onderkant) van plinten rondom laminaat of houten vloer.
  • Tochtborstels plaatsen onder alle deuren om verspreiden te voorkomen.
  • Alle speelgoedknuffels, kleden etc. wassen op minimaal 60 graden. Moeilijk wasbare materialen 1 week opbergen in een goed afgesloten plastic zak. Deze na afloop goed (buiten) uitkloppen en luchten.

Mocht de overlast aanhouden dan is het raadzaam om contact met op te nemen met Brouwer Ongediertebestrijding Heerenveen om een bestrijdingsplan op maat te maken.